Decizie SCANDALOASÄ‚. Turcia a oprit internetul. Care este motivul…

arestat

Cei doi copreşedinţi şi mai mulţi deputaţi ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestaţi preventiv în cursul nopţii de joi spre vineri, măsură care riscă să crească tensiunile în sud-estul ţării cu populaţie majoritar kurdă, relatează AFP.

Selahattin Demirtas ÅŸi Figen Yuksekdag, care conduc împreună HDP, au fost reÅ£inuÅ£i în cadrul unei anchete „antiteroriste” legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agenÅ£iei de presă Anadolu.

Aceste arestări, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o acţiune fără precedent împotriva HDP, partid care se opune ferm preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputaţi, HDP este a treia forţă parlamentară a ţării.

În total, cel puţin 11 deputaţi ai HDP au fost arestaţi preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid şi de Ministerul de Interne. Printre ei figurează personalităţi de renume, precum Idris Baluken, preşedintele grupului parlamentar HDP, şi Sirri Sureyya Önder, influent militant pentru cauza kurdă.

O percheziţie era în curs de desfăşurare în jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT) la sediul central al HDP din Ankara, conform unor imagini transmise în direct de canalul de ştiri NTV.

Fii la curent:  Primul implant dentar

„HDP lansează un apel comunităţii internaÅ£ionale să reacÅ£ioneze împotriva acestei lovituri din partea regimului Erdogan”, a declarat partidul pe contul său Twitter.

Această vastă razie nocturnă intervine într-un context foarte tensionat în sud-estul ţării, cu populaÅ£ie majoritar kurdă, însângerat de lupte cotidiene între forÅ£ele de securitate ÅŸi membri ai PKK, organizaÅ£ie declarată „teroristă” de Ankara, Washington ÅŸi Bruxelles.

Cei doi lideri partidului – Demirtas ÅŸi Yuksekdag – fac obiectul mai multor anchete pentru presupuse legături cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, reÅ£inerea lor în arest preventiv a fost decisă după ce ei ar fi refuzat să răspundă unor convocări judiciare. Această arestare intervine în contextul stării de urgenţă instituite în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie. Unele organizaÅ£ii neguvernamentale acuză autorităţile turce de persecutarea canalelor media critice ÅŸi oponenÅ£ilor sub pretextul urmăririi presupuÅŸilor puciÅŸti.

„O veste foarte proastă vine din Turcia. Din nou. ÃŽn acest moment, membri ai HDP din Parlament sunt pe cale să fie arestaÅ£i”, ÅŸi-a exprimat regretul pe Twitter Kati Piri, raportor al Parlamentului European privind Turcia. PreÅŸedintele Erdogan consideră HDP ca fiind strâns legat de PKK ÅŸi a declarat că nu va mai lua în considerare această formaÅ£iune ca interlocutor legitim, calificandu-i cu regularitate pe membrii săi drept „teroriÅŸti”.

Fii la curent:  CSM discută Memorandumul privind justiÅ£ia ÅŸi ar putea stabili o întâlnire cu ÅŸefii instanÅ£elor, parchetelor ÅŸi asociaÅ£iilor profesionale

În luna mai, Parlamentul turc a votat ridicarea imunităţii deputaţilor ameninţaţi de urmăriri judiciare, măsură contestată care îi viza pe aleşii din HDP.

„Cei care vor să ne interogheze vor trebui să ne ducă cu forÅ£a. Noi nu vom merge de bună voie”, declarase atunci Demirtas.

Selahattin Demirtas, numit uneori „Obama kurd” datorită carismei sale, a fost considerat mult timp un potenÅ£ial rival al lui Erdogan pe scena politică dominată de ÅŸeful statului turc.

Sub conducerea sa, HDP şi-a extins baza electorală dincolo de comunitatea kurdă din Turcia (15 milioane de persoane) şi s-a transformat într-un partid modern, orientat spre probleme sociale şi deschis femeilor şi tuturor minorităţilor.

După intrarea HDP în Parlament, în iunie 2015, premieră care a contribuit la privarea Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, aflat la putere) de majoritatea absolută, Erdogan a făcut din Demirtas ţinta sa, multiplicându-şi atacurile personale şi acuzaţiile de legături cu PKK.

Fii la curent:  Arli.ro ofera produse de curatenie inovative, profesionale si eficiente la cele mai accesibile preturi!

HDP dezminte însă că ar fi „aripa politică” a PKK ÅŸi îl acuză pe Erdogan că vrea să instaureze un regim dictatorial în Turcia, anunță Agerpres.

Reţeaua de monitorizare TurkeyBlocks a detectat o serie de restricţii privind accesul la mai multe servicii de media sociale din Turcia, începând de vineri, ora locală 1:20. Potrivit informaţiilor, incidentul are legătură cu arestarea mai multor membri şi lideri ai partidului pro-kurd HDP (Partidul democrat Popular), aflat în opoziţie. Testele rulate de TurkeyBlocks au confirmat restricţii la serviciul de mesagerie WhatsApp şi la serviciul de internet. Restricţiile la serviciul de internet sunt din ce în ce mai mult utilizate în Turcia în primul rând pentru a suprima acoperirea jurnalistică a unor incidente politice, fiind o formă de cenzură menită să prevină revoltele sociale. Analiştii apreciază că autorităţile turce încearcă să suprime media sociale pentru a obţine un control mai mare cu privire la discursul jurnalistic. Restricţiile aplicate în timpul unor astfel de incidente politice, precum arestarea liderilor şi membrilor HDP, sunt fără precedent în ultimele luni, sublinază TurkeyBlocks.

Acorda un vot