A murit celebrul muzician Leonard Cohen

media-147452594746621800

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat şi romancier, a murit la vârsta de 82 de ani, transmit vineri dimineaţa agenţiile internaţionale de presă.

„Cu profundă tristeÅ£e vă informăm de decesul poetului, compozitorului ÅŸi artistului legendar Leonard Cohen”, a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.

„Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici ÅŸi respectaÅ£i ai lumii muzicii”, continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles „la o dată ulterioară”.

Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sărbătorit împlinirea a 82 de ani, anunţând lansarea unui nou album în care explorează relaţia metafizică a omului cu Dumnezeu şi cu moartea, transmitea la acel moment AFP.

La doi ani după precedentul album, cea de-a 14-a producţie discografică a celebrului poet şi cântăreţ canadian rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste, nota sursa citată.

ÃŽn piesa ‘You Want It Darker’, Leonard Cohen, cu vocea sa gravă ÅŸi ÅŸoptită, îşi pune întrebări despre natura omului ÅŸi a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în oraÅŸul Montréal ÅŸi despre participarea la corul comunităţii evreieÅŸti Shaar Hashomayim.

RezonanÅ£a chitarei acustice, însoÅ£ită de un contrabas, dă mai multă putere căutării spirituale a unui Cohen solitar dar senin în faÅ£a senectuÅ£ii. Deja abordată în ‘Hallelujah’ (1984), unul dintre cele mai mari succese ale sale, relaÅ£ia cu Dumnezeu se impune încă o dată, de data aceasta pentru a aborda moartea.

Fii la curent:  Saniuta- obiect necesar sau util?

Spectrul morÅ£ii planează de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului în iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o în piesa ‘So Long Marianne’ (1967).

Cohen a lansat trei albume în ÅŸase ani, iar ‘You Want It Darker’ promite să aibă aceeaÅŸi încărcătură emoÅ£ională, dar mai muzical decât ‘Popular problems’, lansat la împlinirea a 80 de ani, în 2014, mai sublinia în urmă cu două luni AFP.

El anunţase atunci că este timpul să se cuminţească, luând decizia înţeleaptă de a renunţa la fumat. Pentru a face cu ochiul vremurilor trecute, coperta noului său album îl prezintă pe Leonard Cohen nebărbierit şi cu o ţigară între degete.

„Cred că te voi urma curând”, a scris Leonard Cohen imediat după decesul lui Marianne Ihlen.

La mijlocul lunii octombrie, artistul Leonard Cohen, în vârstă de 82 de ani, declara, într-un interviu acordat pentru ediţia următoare din The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară.

Poetul, scriitorul, interpretul şi compozitorul canadian a vorbit cu calm şi cu multă claritate despre moarte, tratând-o aşa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menţionat că are o mulţime de poeme nepublicate şi versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.

Fii la curent:  Cum se scrie ia/i-a? Cu cratima sau fara cratima?

”Am terminat unele lucruri. Nu ÅŸtiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă… Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta ÅŸi mă lasă repede ÅŸi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulÅ£umesc lui Dumnezeu – n.r.) s-au aÅŸezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător”, a menÅ£ionat Cohen. ÃŽnsă, ”marea schimbare este proximitatea faţă de moarte”, după cum a explicat artistul. ”ÃŽmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început”.

ÃŽnsă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reuÅŸească să înregistreze melodiile neterminate. ”Nu cred că voi reuÅŸi să termin acele melodii. Poate, cine ÅŸtie? Åži poate o să-mi revin, nu ÅŸtiu. Dar nu îndrăznesc să mă ataÅŸez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta”.

Unul dintre proiectele lui Cohen era scrierea unei cărţi în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.

Cohen a dezvăluit în interviu informaÅ£ii despre starea precară de sănătate, care nu îi mai permite să muncească aÅŸa ”ca pe vremuri”. ”Pot lucra cu mai multă concentrare ÅŸi continuitate decât când aveam obligaÅ£ia de a mă întreÅ£ine, de a fi soÅ£, de a fi tată. Acele distrageri sunt în mod radical diminuate în acest moment. Singurul lucru care atenuează producÅ£ia maximă este doar starea corpului meu”, a declarat artistul.

Fii la curent:  Promotii de vara la pantofii de dama de la Pantoful Meu!

Acesta a precizat: ”N-am vândut niciodată atât de mult încât să mă pot relaxa în privinÅ£a banilor. Am avut de întreÅ£inut doi copii ÅŸi pe mama lor”.

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relaÅ£ia lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ”Bird on a Wire” ÅŸi ”So Long Marianne”. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. ÃŽn august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare ÅŸi de împăcare faţă de moarte: ”Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun ÅŸi cred că te voi urma foarte curând”.

Cohen vorbeÅŸte ÅŸi despre copiii săi, pe care îi are aproape ÅŸi declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie ÅŸi de prieteni. ”Fata mea ÅŸi copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. AÅŸa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată ÅŸi pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogăţesc foarte mult viaÅ£a. AÅŸa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine”, anunță Agerpres.

ÃŽn încheiere, artistul declara că este pregătit să moară. ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine”, a spus el.

Acorda un vot