Emoții pentru mogulul Dan Voiculescu. Așteaptă decizia definitivă a magistraților

dan-voiculescu1

Tribunalul Bucureşti este aşteptat, vineri, să dea o decizie defintivă în privinţa cererii de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu, după ce, în primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea omului de afaceri, motivând că el a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore, informează news.ro.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti judecă, vineri, cererea de liberare condiţionată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Decizia instanţei a fost contestată la Tribunalul Bucureşti.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au arătat, în motivarea respingerii cererii de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu, că el a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi au dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

„Lucrările realizate de către petent în perioada detenÅ£iei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat ÅŸi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. ÃŽn realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenÅ£ele legislaÅ£iei din domeniu pentru a putea obÅ£ine cât mai uÅŸor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaÅ£iei, pe care petentul le-a exploatat cu nonÅŸalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conÅ£inutului lucrării, acordarea aceluiaÅŸi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteÅŸte că petentul a obÅ£inut 60 de zile câştig pentru două studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total patru ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiÅ£ionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării ÅŸi să refuze acordarea zilelor câştig”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 5.

Fii la curent:  Scaunale auto BeSafe - siguranta si economie

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, primită în dosarul privatizării ICA, pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată, până în prezent acesta executând doi ani şi patru luni.

Fii la curent:  Greenglobal.ro investeste in viitorul vostru prin servicii complete de colectare deseuri!

Avocatul lui Dan Voiculescu a înregistrat cererea în 28 noiembrie, la Judecătoria Sectorului 5, iar instanţa a stabilit iniţial termenul de judecată pentru 17 ianuarie. Voiculescu a solicitat instanţei să stabilească un termen mai scurt de judecată, cererea fiind admisă de Judecătoria Sectorului 5, care a decis ca cererea ca solicitarea să fie analizată în 13 decembrie.

În 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizată şi de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta execută pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cât a executat efectiv din pedeapsă Dan Voiculescu, dacă are zile câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei, dar şi comportamentul acestuia.

În fracţia de pedeapsă intră atât perioada executată efectiv de Dan Voiculescu de la încarcerarea sa, în 8 august 2014, cât şi zilele câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei.

În urma analizării cererii, membrii Comisiei au stabilit că Dan Voiculescu nu are în prezent executată o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare, potrivit unor surse din sistemul penitenciar.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ declara, pentru News.ro, că Dan Voiculescu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru liberare condiţionată, respectiv fracţia din pedeapsă executată, comportament exemplar şi stăruinţă în muncă, precizând că acesta nu a avut abateri de când a fost încarcerat.

Fii la curent:  Magazinul online Arli.ro a dat startul REDUCERILOR la uscatoarele de maini din inox Ultra-Fast!

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puÅ£in de un an ÅŸi jumătate, zece cărÅ£i: „Omenirea, încotro?”, „Dezvoltarea economică durabilă”, „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investiÅ£iilor străine în economia românească 1990-2014″, „Economia românească”, „InvestiÅ£ii străine directe – vector al dezvoltării economice”, „Managementul riscului în accesarea ÅŸi gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc – teoria ÅŸi practica antreprenorială”, „ConsideraÅ£ii asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferinÅ£e naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale” ÅŸi „Teoria valorii – Participare la conferinÅ£e naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale”. Åžapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de RelaÅ£ii Economice InternaÅ£ionale din ASE.

ÃŽn dosarul „ICA” au mai fost condamnaÅ£i fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare ÅŸi fostul ministru al ComunicaÅ£iilor Sorin PantiÅŸ la ÅŸapte ani de închisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Acorda un vot