Siria: Alianţa arabo-kurdă înaintează în provincia Raqqa

media-145637404790615700

O alianţă arabo-kurdă susţinută de Statele Unite se afla miercuri la opt kilometri de cea mai mare închisoare sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, în urma unei ofensive lansate în provincia Raqqa, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, citată de AFP.

La 10 decembrie, Forţele democratice siriene (FDS) au lansat a doua fază a luptei de la Raqqa care are drept scop îndepărtarea organizaţiei ultraradicale din bastionul ei din partea de nord a ţării aflate în război.

De atunci, aceste forţe au progresat în nord-vestul provinciei Raqqa, eliberând zeci de sate şi cătune. În timpul primei faze a ofensivei din nord-estul provinciei, FDS a reuşit să îi alunge pe jihadişti de pe un teritoriu de 700 de kilometri pătraţi.

Fii la curent:  PFA Barbuta Catalin-Felix: certificat energetic in doar 24 de ore!

Dominate de forÅ£ele kurde, dar incluzând ÅŸi luptători arabi, FDS „au avansat ÅŸi se află în prezent la opt kilometri de barajul de pe Eufrat”, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

În apropierea acestui baraj, se găseşte cea mai mare închisoare a SI din Siria unde ar fi fost încarceraţi ostatici occidentali, precum şi un important cartier general al liderilor grupării.

„Barajul este situat la 500 de metri de oraÅŸul Al Tabqah unde trăiesc liderii grupării”, a precizat OSDO care dispune de o vastă reÅ£ea de surse în întreaga Å£ară.

Fii la curent:  Rochiile office de la Zega le ofera doamnelor un stil unic si autentic pentru tinutele business

Barajul de pe Eufrat este la vreo 50 de kilometri de oraşul Raqqa, considerat capitala SI în Siria.

Responsabili kurzi care se găseau săptămâna trecută la aproape o sută de kilometri de Raqqa au afirmat că numeroşi jihadişti au fugit în faţa înaintării FDS.

SI „nu mai are arme grele. Sunt slăbiÅ£i ÅŸi fug fără să opună rezistenţă”, a declarat un comandant al FDS, Moslem Cheikh Nouh.

Şefa unei formaţiuni militare kurde, Souzdar Rounahi, a confirmat debandada jihadiştilor.

„SI nu opune rezistenţă deloc”, iar luptătorii lor „o iau la fugă”, a spus ea.

Fii la curent:  Batraneti Fericite - caminul de batrani unde fiecare varstnic se simte ca acasa

FDS sunt sprijinite în înaintarea lor de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, dar şi de soldaţi americani aflaţi la sol. Scopul lor este de a izola oraşul Raqqa de provincia cu acelaşi nume.

În pofida înfrângerilor din ultimele luni, SI mai are control asupra mai multor regiuni din Siria şi Irakul vecin. Responsabil de atrocităţi în zonele unde este prezent, SI a revendicat, pe de altă parte, mai multe atentate în întreaga lume, în special în Europa.

Acorda un vot