Povestea laptopului

Laptopuri SH

A fost o dată (anul 1968) ca nici o altă dată, când unui prinț al IT-ului incipient, Alan Kay, în timp ce contempla nemărginirea vastelor posibilități ale informaticii, i-a venit ideea creării pentru copii, în scop educativ, a unui computer portabil, numit Dynabook. Ideea însă, deși bună, nu a prins formă concretă decât câțiva ani mai târziu, în 1976, când cei de la Xerox au reușit să realizeze numărul rotund de zece prototipuri de asemenea calculatoare portabile, ce semănau mai degrabă cu niște mașini de cusut, de aproximativ 22 de kg fiecare, care, însă, nu s-au bucurat de onoarea de a fi produse la scară largă.

Ideea a fost însă (pre)luată de cei de la Osborne Computer Corporation care, în anul 1981 au cunoscut un succes răsunător lansând pe piață pe întâi-numitul Osborne 1, cu o greutate mult mai rezonabilă (10,7 kg), cu un preț decent (1795 de dolari).  Din acel punct de cotitură istoric, aparițiile diverselor variante de computere portabile, cu denumiri care mai de care mai SF-iste, s-au succedat cu repeziciune: Compaq Portable nu s-a rușinat, în 1983 să lanseze varianta ei de laptop, mult mai performant decât înaintașul său recent, deși mult mai scump (3590 dolari), dar Epson HX-20 (apărut în același an) a început să se asemene cu varianta familiară zilelor noastre (dimensiunea unei coli A4 și greutatea de 1,6 kg).

Fii la curent:  Gazduire.ro ne spune de ce avem nevoie pentru a avea un site web

DeÈ™i toÈ›i predecesorii întruneau calitățile de a li se atribui denumirea de laptop (erau dispozitive portabile, le  puteai utiliza aÈ™ezându-le în poală – lap), totuÈ™i primul care a fost vândut sub denumirea acesta a fost Gavilan SC, cântărind la naÈ™tere 4 kg, având o durată de viață pe baterie de 9 ore È™i preÈ›uind 4000 de dolari. Primele laptopuri cu ecran color au fost produse È™i comercializate la începutul anilor 1990 de cei de la HP È™i Dell. Japonezii nu s-au lăsat nici ei aÈ™teptaÈ›i È™i odată cu Sony, au crescut standardele È™i pretenÈ›iile de calitate de pe piață. Dacă, la început, acestea erau prea puÈ›in accesibile publicului larg de consumatori, în ultimul timp laptopurile au devenit un bun de larg consum, achiziÈ›ionabil la preÈ›uri rezonabile. NiÈ™a de dispozitive IT second-hand este în expansiune È™i pune la dispoziÈ›ia doritorilor, prin intermediul magazinelor online (cum e https://calculator-ieftin.ro) laptopuri SH, calculatoare È™i monitoare second hand de orice tip, model, dimensiune, configuraÈ›ie, pentru orice buzunar, începând de la laptopuri cu procesoare Pentium 3 si 4, È™i continuând cu Laptopuri DualCore, Core2Duo de la cele mai prestigioase companii din domeniu: HP, Sony,  Dell, Lenovo, Acer, Asus, Packard Bell, Fujitsu Siemens, Toshiba.

Fii la curent:  Vulnerabilitate critica: Primul vierme de Android a fost descoperit
Acorda un vot

Related Posts