Blana naturală versus blana ecologică. Cum faci diferența?

Haine de blana femei

Înlocuită, mult timp, cu materiale sintetice, termo-izolante, ușoare și comod de întreținut, haina de blană pare a reveni în forță în preferințele femeilor, în ultimii ani, într-o varietate de modele, culori și forme, atât în varianta ei naturală, cât  și artificială (sau ecologică). Este însă tot mai dificil, odată cu evoluția tehnologiei,  să faci diferența atât de ușor între o blană naturală și una artificială.

Dacă se întâmplă să te afli în fața unei haine de blană care îți este prezentată drept naturală, dar încă ai dubii în privința autenticității ei, iată câteva indicii care te pot ghida:

  1. Citește cu atenție eticheta. De cele mai multe ori nu este contrafăcută și-ți poate furniza informații clare și elocvente asupra produsului. Caută informații despre firma producătoare, urmărește feed-back-urile date de cumpărători, aprecierile și criticile acestora. O firmă cu reputație bună nu riscă și nu se compromite furnizând informații menite să inducă în eroare. Un exemplu de bună practică, în acest sens, cu produse certificate, este Carolina Design, ale cărei produse din gama blănurilor naturale (haine de blana, veste, caciuli de blana etc.) pot fi văzute pe pagina http://www.carolinadesign.ro/.
  2. Un alt element care te poate ghida este structura, textura și consistența părului. Dacă desprindeți ușor câteva fire de blană și observați la baza lor un puf fin, acesta este un semn că blana este naturală. Firele din blana artificială sunt mult mai aspre și mai rigide, pe când un păr natural este flexibil, fin și fluid. Suflați foarte ușor și observați dacă firele de păr reacționează sau nu.
  3. Analizați cu atenție materialul de care este atașat părul care formează blana. În cazul celei naturale acesta este chiar pielea animalului (destul de ușor de identificat după porozitate, textură), pe când blana ecologică are drept suport un material textil. Poți face și testul acului: încearcă să treci acul prin piele; va fi foarte greu în cazul blănii naturale, și ușor în cazul materialului textil al blănii ecologice. În plus, dacă aveți posibilitatea, încercați să ardeți câteva fire de păr: fiind plastic, blana artificială se va topi, formând granule minuscule și dure, pe când blana naturală se va pulveriza, însoțită de mirosul inconfundabil de păr ars.

Related Posts