Culisele invitării UDMR la guvernare. Ce anume sperie tandemul Dragnea-Tăriceanu

Culisele invitării UDMR la guvernare. Ce anume sperie tandemul Dragnea-Tăriceanu

UDMR este curtat atât de către Liviu Dragnea, cât și de Călin Popescu Tăriceanu cu perspectiva unei eventuale cooptări la guvernare. Deocamdată, udemeriștii lui Kelemen Hunor se mulțumesc cu prevederile protocolului de colaborare parlamentară, dar multe se pot întâmpla până în toamnă când pot apărea premisele unor negocieri mai bune pentru membrii Uniunii. Tocmai de ce se poate întâmpla până atunci dă frisoane lideriilor coaliției PSD-ALDE.

Dragnea și Tăriceanu nu au uitat lecția predată de fostul UNPR și nu sunt dornici să se confrunte cu un astfel de scenariu. În prezent, PSD și ALDE dispun de o majoritate de 267 de voturi în parlament, cu 33 peste minimul necesar de 234. Iar evenimentele încep să se precipite. Modul în care Dragnea și Tăriceanu au făcut numirile în funcții la nivelul Guvernului, ministerelor și instituțiilor subordonate au provocat supărare mare în interiorul propriilor partide. Cei care au tras în campanie se văd acum neinvitați la masa la care s-a făcut împărțeala și reduși la importanța unui singur vot în marea masa a actualei majorități.

Fii la curent:  Un fost ministru PSD aruncă BOMBA: 'OrdonanÈ›ele au fost date pentru a-l SALVA pe Liviu Dragnea'

Aceste nemulțumiri sunt în prezent exploatate atât de fostul premier Victor Ponta, cât și de partenerul acestuia, co-președintele Daniel Constantin. Conștienți de rolul marginal pe care îl au în noua ecuație de putere, cei doi au trecut la coagularea unui nucleu de 30-40 parlamentari, cu care, până în toamnă, să încline balanța puterii în legislativ după pofta inimii, așa cum a făcut și Gabriel Oprea în fosta legislatură cu al său UNPR de strânsură, susțin surse parlamentare convergente din interiorul PSD și ALDE.

De aici ieșirile tot mai dese la rampă ale lui Ponta și criticile deschise formulate la adresa modului de conducere impus de Dragnea în PSD. De aici și rezistența lui Daniel Constantin față de planul lui Tăriceanu de impunere a unui Congres în această primăvară care să-l instaureze lider unic peste ALDE, dar și felul în care fostul lider PC i-a forțat mâna lui Dragnea pentru un perfectarea unui nou protocol de luare a deciziilor în cadrul actualei coaliții de guvernare.

Fii la curent:  PREMIERÄ‚ Grindeanu, replică tăioasă pentru Ponta: 'Nu cred că abordarea enunÈ›ată este cea corectă'

Totul pentru a crea cadrul necesar de atragere a cât mai multor parlamentari de partea lor, dovedind acestora că mai există și alți jucători pe piață, capabili să le apere și să le reprezinte mult mai bine interesele, fie în interiorul, fie în afara PSD și ALDE, prin crearea unui nou grup parlamentar de neafiliați în noul legislativ, ne-au mai explicat sursele citate.

Intențiile lui Ponta și Constantin sunt binecunoscute la vârful partidelor de guvernare. Șubrezit de scandalul modificărilor la codul penal, Dragnea evită un conflict deschis cu Ponta în interiorul partidului, în timp ce Tăriceanu și-a pus liderii de filiale fideli să creeze masa de presiune necesară pentru un Congres cât mai rapid în ALDE, pentru a neutraliza orice autoritate și influență de care se mai bucură Constantin în prezent.

Cu toate acestea, cele două conflicte pot provoca rupturi și hemoragii în cele două partide, situații care ar putea reduce din voturile care asigură majoritatea atât de necesară. În aceste condiții, voturile celor 30 de parlamentari UDMR vor deveni esențiale dacă ostilitățile nu vor avea finalitatea scontată pentru Dragnea și Tăriceanu. Cei doi acum nu fac decât să pregătească terenul pentru invitarea Uniunii la guvernare.

Fii la curent:  Tăriceanu, despre propunerile de la JustiÈ›ie È™i IMM

Tăriceanu a fost cel care a lansat ipoteza, în timp ce Dragnea nu spune nu. ”Acum nu avem această discuție. În general nu exclud lucruri în politică, dar nu avem această discuție în înteriorul partidului”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

De cealaltă parte, liderii UDMR sunt adepții jocului de așteptare, strategie care le-au adus mereu beneficii pe termen mediu și lung.

„Nu există o invitaÅ£ie, o ofertă din partea PSD pentru ca noi să intrăm la guvernare. N-a avut loc o asemenea discuÅ£ie. ÃŽn acest moment, noi avem un protocol de colaborare parlamentară cu PSD care trebuie valorificat ÅŸi umplut de conÅ£inut. Există o majoritate parlamentară care poate să susÅ£ină Guvernul Grindeanu, nu e nevoie de cooptarea nostră“, a spus, pentru „Adevărul“, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila.

Acorda un vot

Related Posts