DNA, despre noul dosar al lui Ghiţă: Faptele lezează grav interesele României

DNA, despre noul dosar al lui Ghiţă: Faptele lezează grav interesele României

Procurorii DNA care instrumentează cel mai nou dosar de corupţie al fostului deputat Sebastian Ghiţă susţin că faptele vizate de această anchetă „lezează grav interesele României, în condiţiile în care scopul creşterii artificiale a cifrei de afaceri a SC Teamnet International SA a fost şi acela de a induce în eroare Banca Mondială”, dar şi că cei acuzaţi în acest dosar „au adus o gravă vătămare relaţiilor sociale care privesc încrederea în instituţii importante ale statului, precum funcţia de prim-ministru”.

Anchetatorii anticorupţie care instrumentează al cincilea dosar în care este inculpat fostul deputat Sebastian Ghiţă alături de doi dintre apropiaţii săi spun că faptele de care aceştia sunt acuzaţi lezează interesele României pe plan internaţional şi afectează încrederea în instituţii importante, precum funcţia de premier sau ministere.

„Este de observat că inculpaţii, urmărind interese meschine, de ordin personal, au adus o gravă vătămare relaţiilor sociale care privesc încrederea în instituţii importante ale statului, precum funcţia de prim-ministru, Ministerul Economiei şi Comerţului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Consilii Judeţene, A.P.I.A., Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Sănătăţii, ignorând moralitatea şi integritatea de care trebuie să dea dovadă funcţionari din cadrul unor instituţii publice, precum şi poziţia acestora în societatea civilă, care trebuie să-i situeze deasupra oricărei suspiciuni ce le-ar putea afecta independenţa şi imparţialitatea. De asemenea, faptele comise lezează grav interesele României, în condiţiile în care scopul creşterii artificiale a cifrei de afaceri a SC TEAMNET INTERNATIONAL SA a fost şi acela de a induce în eroare Banca Mondială, în vederea achiziţionării unor acţiuni de la această societate şi acordarea unui împrumut de 10 milioane euro”, au susţinut procurorii DNA Ploieşti în faţa instanţei de judecată de la Tribunalul Prahova săptămâna trecută, când au cerut arestarea preventivă a celor trei.

Fii la curent:  După ce i s-a cerut demisia, Clotilde Armand lansează contraatacul în USR

Conform încheierii de şedinţă în care s-a discutat solicitarea DNA, o parte din banii ceruţi de fostul deputat Sebastian Ghiţă unor firme importante din domeniul IT ar fi fost folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a firmelor pe care anterior le deţinuse Ghiţă şi care în prezent sunt conduse de rude sau apropiaţi ai acestuia.

Fii la curent:  România TV amendată pentru dezbaterile despre înregistrările lui Sebastian Ghiță

Astfel, conform sursei citate, procurorii susţin că cumnatul lui Ghiţă, Cristian Anastasescu, „l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian să primească suma de 2.769.654,08 lei pretinsă de la reprezentanţii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A.), obiect al infracţiunii de trafic de influenţă reţinută în sarcina inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian”.

În ceea ce-l priveşte pe directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, acesta este acuzat că a procedat în mod similar, banii fiind utilizaţi pentru creşterea cifrei de afaceri a Teamnet, cu scopul ca această firmă să poată lua un credit de la Banca Mondială.

Fii la curent:  Decizie CAPITALÄ‚ în cazul lui Sebastian Ghiță: DNA cere un nou mandat de ARESTARE

DNA susÅ£ine că în perioada ianuarie 2013 – iulie 2014 Bogdan Padiu „l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian să primească suma de 21.851.334,7 lei pretinsă de la reprezentanÅ£ii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folosiÅ£i pentru creÅŸterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Teamnet International S.A. în scopul determinării reprezentanÅ£ilor Băncii Mondiale să achiziÅ£ioneze acÅ£iuni la acest agent economic ÅŸi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), obiect al infracÅ£iunii de trafic de influenţă reÅ£inută în sarcina inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian”.

Acest lucru a fost posibil, conform anchetatorilor, ”prin dispunerea, încheierea, semnarea şi generarea facturilor, comenzilor, proceselor verbale de recepţie, proceselor verbale de acceptanţă”.

Acorda un vot

Related Posts