Funcționarii publici pot face ce vor: Sevil Shhaideh anunță legea care le pune stop procurorilor

Sevil-Shhaideh-1024x683

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că noua lege de modificare a statutului funcţionarilor publici are la bază o strategie privind funcţia publică, adoptată de guvernul anterior.

„Legea nouă este în baza unei strategii a funcÅ£iei publice, adoptată de guvernul anterior, ca o condiÅ£ionalitate ex-ante impusă de Comisia Europeană în vederea accesării Fondului Social European – FSE pentru programul operaÅ£ional creÅŸterea capacităţii administrative. După cum bine ÅŸtiÅ£i, statutul funcÅ£ionarului public a fost condiÅ£ia acquis-ului comunitar în 2007. Din 2007 ÅŸi până în 2017, sunt totuÅŸi zece ani, ÅŸi, din aceste considerente, în conformitate cu această strategie s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut”, a spus Shaidehh.

Fii la curent:  ReacÈ›ia lui Tăriceanu după audierea miniÈ™trilor în dosarul OUG13: Suntem unicat în Europa

Vicepremierul a mai spus că în noua lege principiul transparenţei nu dispare.

„Nu dispare niciun principiu. Există în momentul de faţă proiectul de act normativ în dezbatere, se primesc propuneri, observaÅ£ii, dezbateri cu toate grupurile interesate cu privire la statutul funcÅ£ionarului public”, a precizat Shhaideh.

Ea a adăugat că noul proiect de lege se referă punctual la speţe din practică şi dă posibilitatea ca un funcţionar care este suspicionat de a o anumită acţiune ilegală să fie mutat într-un alt departament care nu are legatură cu activitatea pentru care e anchetat.

„Punctual, se referă la speÅ£e din practică. După cum bine ÅŸtiÅ£i, astăzi, în momentul în care un funcÅ£ionar public este într-o măsură judiciară, el este automat suspendat din serviciu. ÃŽn măsura în care aceste acÅ£iuni judiciare au condus într-un final la închiderea urmăririi penale, deci la exonerarea funcÅ£ionarului de orice vină, am asistat totuÅŸi la o perioadă lungă de timp; de obicei aceste acÅ£iuni nu se finalizează în două săptămâni sau într-o lună, pot fi un an-doi ani, în care funcÅ£ionarul public a fost suspendat, nu a primit salariu (…). Suspendarea presupune să nu mai aibă salariu ÅŸi altă activitate, în momentul în care există această decizie definitivă. Dacă analizaÅ£i aceste măsuri – pentru că mai sunt câteva articole care detaliază partea de acÅ£iune în situaÅ£ii de acest tip – avem inclusiv posibilitatea, dacă funcÅ£ionarul este suspicionat de o anumită acÅ£iune ilegală, într-un anumit departament, deci până la soluÅ£ionare, el să fie mutat într-un alt departament, în instituÅ£ie, dar care nu are legătură cu activitatea pentru care dânsul este anchetat”, a declarat vicepremierul.

Fii la curent:  Theodor Stolojan vrea REVOLUÈšIE în PNL

Sevil Shhaideh s-a aflat joi, la Galaţi, unde a participat alături de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale interesate de accesarea de proiecte cu finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi în cadrul programelor de finanţare ale Uniunii Europene.

Fii la curent:  PSD, È™edință de urgență înainte de moÈ›iunea de cenzură
Acorda un vot

Related Posts