HOME&DECO | Cum amenajezi o gradina in propriul balcon?

mai multe tipuri de plante verzi

Pentru cei care locuiesc la bloc, este bine stiut faptul ca nu beneficiezi de suficient spatiu pentru a desfasura unele din activitatile preferate, asa ca, cei care locuiesc in apartamente de una sau doua camere, sunt nevoiti sa improvizeze spatii de depozitare, de relaxare si, de multe ori, din cauza lipsei de spatiu, sunt nevoiti sa se limiteze si la piesele de mobilier. De cele mai multe ori, blocurile nu au o gradina proprie sau un spatiu ingradit, unde locatarii sa isi poata planta flori si legume, sau sa il foloseasca ca mic spatiu de agrement. Apartamentele noi, din complexele rezidentiale construite in ultimii ani, beneficiaza de terase destul de mari, care permit o amenajare libera, dupa preferintele fiecaruia. Poti afla detalii aici, in legatura cu spatiile si preturile apartamentelor rezidentiale si, totodata, avantajele lor. Iar daca nu au terasa, au cel putin un balcon permisiv. Multe persoane pasionate de gradinarit isi amenajeaza propria sera in balcon. Ai aruncat vreodata privirea la etajele superioare din blocurile noi si ai observat multimea de specii de plante si de garduri vii, la o inaltime considerabila? Afla ca, o gradina suspendata nu este atat de greu de amenejat, daca ai deja spatiul. Tot ce ai nevoie este rabdare, imaginatie si o diversitate de plante verzi, flori si legume, dupa preferinte. Nu e asa ca ar fi genial sa poti consuma o rosie proaspata din propriul ghiveci? Si nu din ghiveciul bunicii, de la tara, ci din prorpiul tau balcon! Pentru acest lucru, exista cateva variante de amenajare, concepute si pentru spatii mai mici.

Fii la curent:  PSD a lansat REPLICA la protestele de stradă

Iata cateva idei creative de gradini in balcon, care te vor inspira pe parcurs:

  1. Gradinile verticale

Sunt o solutie foarte buna pentru spatiile mai mici si mai inguste. Exista suporturi speciale pentru asa ceva, sau poti sa confectionezi chiar tu unul, daca ai la dispozitie numai cateva materiale strict necesare. Aici poti sa plantezi flori, legume, chiar si fructe, daca iti permite temperatura si acest lucru depinde si de speciile alese. Spre exemplu, daca balconul tau este inchis, poti sa cresti anumite tipuri de fructe care pot rezista destul de bine la o clima precum a noastra. Monteaza pe peretii balconului grilajele din lemn, pe care sa prinzi mai apoi ghivecele. Plantele curgatoare arata si ele extrem de bine intr-un suport de genul acesta, daca vrei sa aranjezi pentru decor si sa obtii un efect vizual interesant. Apartamentele mai noi, ca cele de pe https://romcorezidential.ro/apartamente-2-camere-theodor-pallady/ se prezinta cu spatii generoase la capitolul balcon si avantajeaza o astfel de amenajare.

  1. Gadini mici, in miniatura
Fii la curent:  Degringoladă în PNL: 'Parcă se doreÈ™te să scădem sub 10%'

Foarte usor de intretinut in spatii mici, acest gen de gradini sunt, de regula, compuse din specii de plante mici, suculente. Plantele suculente sunt usor de crescut, rezista la temperaturi diverse si ocupa foarte putin spatiu. Poti amenaja in balconul tau o gradina in miniatura, unde sa plantezi atat florile pitice, cat si alte legume in miniatura, cum ar fi ardeii chilli sau alte specii mici. Daca locuiesti intr-un apartament cu balcon de dimensiuni reduse, atunci acest tip de gradina este cea mai potrivita pentru tine. Se poate amenaja si o zona de relaxare in acelasi spatiu, printre plante.

  1. Gradina sera
Fii la curent:  Năstase prezintă istoria graÅ£ierilor care s-au dat în Å£ara noastră: Băsescu, IMPLICAT

In conditiile in care te bucuri de un apartament la ultimul etaj, cu o terasa foarte spatioasa, atunci iti va fi foarte usor sa amenajezi o sera. Poti alege specii diverse de plante, atata timp cat le creezi temperatura ideala si potrivita pentru fiecare specie in parte. Legumele si fructele pot fi si ele crescute in sera, de la cele mai comune pana la cele exotice. O sera poate fi amenajata si intr-un balcon mai mic, insa materialele necesare construirii ei ocupa putin mai mult spatiu.

Daca nu locuiesti la casa si nu te bucuri de o curte si o gradina mare, asta nu inseamna ca nu poti sa iti urmezi micile placeri. Cu o doza de creativitate, poti realiza o gradina impresionanta la inaltime.

 

Acorda un vot