Negocieri şi troc în coaliţie. ICR, în ecuaţia lui Dragnea. Tactica PSD de control la Energie

Negocieri şi troc în coaliţie. ICR, în ecuaţia lui Dragnea. Tactica PSD de control la Energie

Liderii coaliţiei majoritare se văd în această dimineaţă, la sediul PSD, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la prima şedinţă după semnarea protocolul care prevede luarea deciziilor de comun acord-PSD-ALDE. nemulţumirile care trebuie tranşate , ca şi mizele puse în joc sunt mari. PSD vrea anumite poziţii în instituţii cheie, deţinute de în acest moment de partenerii din ALDE, şi va face orice să le obţină, inclusiv să cedeze anumite posturi în alte autorităţi şi agenţii în cadrul unui troc la scară mai largă. Primii paşi au fost făcuţi deja.

Alianța majoritară PSD-ALDE a demarat procedurile pentru numirea unor oameni în posturile rămase vacante, în instituțiile aflate în subordinea Parlamentului. La negocieri, ALDE a primit funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Daniel Barbu, fost ministru al Culturii şi senator în legislatura trecută va ocupa aceastăn funcţie, ca o compensare pentru faptul că nu mai e în Parlament.

În schimb, PSD va obţine şefia ICR pentru fostul senator şi şef al comisiei parlamentarer de cultură, Georgică Severin. Potrivit surselor citate, Călin Popescu Tăriceanu a fost de acord cu sacrificarea bunului său prieten, Radu Boroianu, care ocupă din aprilie 2015, funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român.

Fii la curent:  Ponta face o paralelă între dosarul său ÅŸi denunÅ£ul lui Ghiţă: Domnule Iohannis, dosarul meu e tot din cauza campaniei?

PSD vrea şefia acestei instituţii ca parte dintr-un plan mai amplu de spălare a imaginii partidului în Diaspora. În perioada următoare până la viitoarele alegeri prezidenţiale, iviu Dragnea şi echipa sa de la Guvern, intenţionează să pompeze importante sume de la buget pentru finanţarea activităţilor ICR şi a altor instituţii cu rol de ambasador în rândurile românilor de peste hotare, iar Georgică Severin este văzut ca omul potrivit pentru aşa ceva.

Între timp, pentru a atenua pilula amară încasată de Tăriceanu, Grindeanu l-a numit secretar de stat în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social pe Vicenţiu Irimie . Până în anul 2007 a fost membru PSD, când a trecut la PDL, partid care l-a susţinut în 2012 pentru obţinerea unui mandat de deputat. La începutul anului 2013, Irimie s-a în scris în PC, partid din fuziunea căruia cu PLR, a rezultat ALDE. un alt memebru ALDE, Doru-Octavian Corcheş a fost numit şi el secretar de stat la Ministerul Agriculturii

În schimb, şefia Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului a revenit fostului deputat PDL, acum social-democrat cu acte în regulă. Florian-Daniel Geantă.

Fii la curent:  Gabriela Firea, anunÈ› de ultimă oră pentru bucureÈ™teni

Bătaia cea mare se dă la Ministerul Energiei. Pe motiv că nu poate să-şi îndeplinească atribuţiile din cauza bolii, Dragnea face presiuni pentru shimbarea lui Toma Petcu. Cum Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu rezistă, Dragnea a trecut la o altă tactică. L-a pus pe Grindeanu să o schimbe pe Corina Popescu, ultimul aşa-zis secretar de stat tehnocrat.

În locul ei, PSD oscilează între Andrei Maioreanu şi Radu Silaghi. Primul este director general adjunct al Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv SA., iar al doilea este chiar preşedintele Hidroserv şi, mai important, îşi datorează cariera lui Remus Borza, fostul ministru din domeniu, acum afiliat intereselor ALDE.

Cum PSD are deja un secretar de stat deja numit la Energie, un al doilea i-ar oferi controlul aproape absolut asupra acestui minister, fără să mai fie nevoie de înlocuirea lui Petcu, susţin sursele citate, iar dacă starea de sănătate a acestuia se înrăutăţeşte, unul din cei doi mai sus menţionaţi, i-ar putea prelua locul la recomandarea lui Borza , care are cuvânt greu de spus pe lângă Tăriceanu.

Fii la curent:  Culisele invitării UDMR la guvernare. Ce anume sperie tandemul Dragnea-Tăriceanu

Coaliţia de guvernare mai trebuie să stabilească şi persoana care va fi susţinută politic de către pentru funcţia de viceguvernator BNR, vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu. Dragnea, a precizat, în cursul acestei săptămâni, că viitorul viceguvernator ar trebui să fie propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE. Deocamdată în spaţiul public este vehiculat mai mult de presă decât de mediile social-democrate, numele fostului consilier personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol, dar cel mai probabil Dragnea va veni cu o altă propunere, susţin sursele citate.

O altă problemă care interesează în special pe cei din ALDE este cea a prefecÅ£ilor. Conducerea ALDE este nemulÅ£umită de ritmul de melc în care Grindeanu se Å£ine de promisiunea schimbării celor numiÅ£i de fosta Guvernare CioloÅŸ ÅŸi au de gând să-i ceară accelerarea procesului. Deja Grindeanu a îneÅ£eles semnalul – a schimbat cinci prefecÅ£i din funcÅ£ii ÅŸi alÅ£i câţiva subprefecÅ£i, iar ieri, în ÅŸedinÅ£a de guvern, a numit doi noi prefecÅ£i pentru judeÅ£ele BraÅŸov ÅŸi Sibiu, precum ÅŸi doi noi subprefecÅ£i pentru Sibiu ÅŸi Teleorman.

Acorda un vot

Related Posts