Președintele Comisiei SIE, mesaj pentru Iohannis Nu ar trebui să mai amâne INTERVIU

Președintele Comisiei SIE, mesaj pentru Iohannis Nu ar trebui să mai amâne INTERVIU

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri componenţa nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe, preşedintele acestui for fiind deputatul PSD Mihai Weber. Deputat de Gorj, aflat la al doilea mandat, Weber este de profesie inginer, însă pe parcursul primului mandat în parlament a urmat cursuri la Universitatea Naţională de Apărare şi la Institutul Diplomatic Român.

Într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, Mihai Weber a prezentat priorităţile Comisiei SIE din Parlament, dar s-a referit şi la situaţia Serviciului de Informaţii Externe, care funcţionează de aproape o jumătate de an fără director civil, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Reporter: – Când veÅ£i avea prima ÅŸedinÅ£a a Comisiei SIE? AveÅ£i deja în vedere câteva teme de discuÅ£ie?

Mihai Weber: – Săptămâna viitoare voi convoca o ÅŸedinÅ£a în nouă formulă. ÃŽmpreună cu membrii comisiei vom stabili tematică de control ÅŸi programul de desfăşurare a activităţii noastre. Există multe teme de discuÅ£ie, fie ele cu privire la respectarea legii de către SIE, la vulnerabilităţi la adresa securităţii naÅ£ionale, la riscuri generate de terorismul internaÅ£ional, criminalitate transfrontalieră, contribuÅ£ii la protejarea intereselor României, cum se implică Serviciul în fundamentarea deciziilor privind obiectivele strategice de politică externă a României, acestea fiind aspecte majore, generale. BineînÅ£eles, ne vom fixă ÅŸi priorităţile concrete pentru perioada imediat următoare.

Fii la curent:  MiÈ™care de ULTIMÄ‚ ORÄ‚: PSD-ALDE, lovitură grea pentru Kovesi

Reporter: – Regulamentul de funcÅ£ionare al Comisiei SIE este public ÅŸi cunoscut. Dar care sunt priorităţile comisiei în perspectiva dumneavostră?

Mihai Weber: – Prioritatea Comisiei de control este de a verifică dacă, prin activitatea sa, SIE respectă legea. Acesta este ÅŸi scopul principal pentru care a fost constituită Comisia. Vom verifica dacă Serviciul, prin mijloacele de obÅ£inere a informaÅ£iilor, prin activităţile pentru identificarea, Å£inerea sub control ÅŸi eliminarea riscurilor la adresa siguranÅ£ei naÅ£ionale, respectă legea sau o încalcă. ÃŽn mod concret, oricând situaÅ£ia o va cere, vom verifica, analiza ÅŸi audia părÅ£ile implicate. Vom mai verifica dacă există plângeri sau sesizări adresate Comisiei de către cetăţeni, în legătură cu eventuale lezări sau încălcări ale drepturilor ÅŸi libertăţilor cetăţeneÅŸti. Vom solicita, de asemenea, un raport privitor la modul în care SIE colaborează cu alte instituÅ£ii. Sunt mai multe aspecte, însă mai întâi aÅŸ vrea să am o prima întâlnire cu ceilalÅ£i membri ai Comisiei.

Fii la curent:  Laura CodruÅ£a Kovesi, 'în corzi': I se cere demisia dinspre Bruxelles

Reporter: – AÅ£i fost membru al comisiei ÅŸi în legislatura precedentă. Au rămas chestiuni de lămurit cu privire la SIE? Chiar ÅŸi demisia domnului Mihai Răzvan Ungureanu a rămas oarecum învăluită în mister…

Mihai Weber: – Misterul este un atribut esenÅ£ial al unui Serviciu de InformaÅ£ii Externe. Lăsând glumă la o parte, după ce vom avea un prim contact cu cei din conducerea SIE, dacă vor fi lucruri ce pot fi aduse la cunoÅŸtinţă publicului, o vom face.

Reporter: – Cum vedeÅ£i situaÅ£ia SIE din prezent, fără un director civil? CredeÅ£i că domnul Iohannis ar trebui să facă o numire cât mai curând sau aveÅ£i semnale că urmează o asemenea decizie?

Mihai Weber: – Din punctul meu de vedere, preÅŸedintele Iohannis nu ar trebui să mai amâne numirea unui director. După ce domnul Iohannis va propune o persoană pentru funcÅ£ia de director al Serviciului, îl vom audia ÅŸi, conform atribuÅ£iilor Comisiei, vom prezenÅ£a un aviz consultativ.

Reporter: – Inevitabil, odată ajuns în această funcÅ£ie, aÅ£i devenit mult mai vizibil. S-a scris despre faptul că sunteÅ£i inginer. Pe de altă parte, am văzut că de când aÅ£i devenit deputat aÅ£i obÅ£inut diplome de la Universitatea NaÅ£ională de Apărare ÅŸi de la Institutul Diplomatic. De ce aÅ£i considerat necesar să va specializaÅ£i ÅŸi în aceste domenii ale securităţii ÅŸi relaÅ£iilor internaÅ£ionale?

Fii la curent:  Audiere la Tribunalul BucureÈ™ti. Ce personaj este aÈ™teptat

Mihai Weber: – ÃŽntotdeauna mi-a plăcut să învăţ lucruri noi ÅŸi, în plus, calitatea de parlamentar m-a obligat să mă perfectionez. Eu am ales domeniile acestea ale apărării ÅŸi relaÅ£iilor internaÅ£ionale. AlÅ£i colegi au ales specializări în domeniul juridic sau administraÅ£ie publică. Principiul meu este că tot timpul trebuie să încerci să înveÅ£i lucruri noi pentru a nu te plafona.

Reporter: – De la partid s-au stabilit niÅŸte priorităţi cu privire la Comisia SIE sau aÅ£i primit indicaÅ£ii de la domnul Dragnea la preluarea mandatului?

Mihai Weber: – Nu am primit indicaÅ£ii nici de la preÅŸedintele Liviu Dragnea, nici de la altcineva din partid. Tot ce se va stabili în această comisie va fi hotărât de către membrii comisiei conform regulamentului de funcÅ£ionare.

Acorda un vot