România aderă la zona euro în 2019? Varianta EXPLOZIVĂ propusă la București

România aderă la zona euro în 2019 Varianta EXPLOZIVĂ propusă la București

PreÅŸedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat că, în opinia sa, România ar trebui să anunÅ£e la summit-ul de la Roma din 25 martie că va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegând în felul acesta să opteze pentru scenariul trei avansat de preÅŸedintele CE, Jean-Claude Juncker, în discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit căruia „cei care doresc mai mult realizează mai mult”.

„Eu cred că din cele cinci scenarii, pe care le enumăr: ‘continuăm pe acelaÅŸi drum’, deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este ‘accent exclusiv pe piaÅ£a unică’, ceea ce înseamnă golirea UE de orice conÅ£inut (…) al treilea ‘cei care doresc mai mult realizează mai mult’, foarte posibil, al patrulea ‘mai puÅ£in, dar mai eficient’, nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficientă prin natura ei, dar merge înainte ca un elefant pe care nu-l poÅ£i opri ÅŸi merge în baza Tratatului de la Lisabona în care poÅ£i să faci ÅŸi mai mult dacă vrei. Åži, cel de-al cincilea scenariu ‘mult mai mult împreună’, asta înseamnă Uniunea Statelor Europene. Să ai un singur ministru de Externe, să ai un Guvern cu decizie pentru toate ţările, să ai salariu unic, să ai impozite unice, deci ăsta e viitorul la care trebuie să visăm”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România Tv, comentând discursul recent al preÅŸedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Fii la curent:  Steaua politică a fostului preÈ™edinte Traian Băsescu apune definitiv

PreÅŸedintele PMP a adăugat că, în opinia sa, se va merge pe „scenariul trei (…) ‘cei care doresc mai mult realizează mai mult”.

„Aici, toÅ£i mincinoÅŸii din politică spun: iată Europa cu două viteze, noi nu vrem Europa cu două viteze. Păi, măi fraÅ£ilor, dacă nu vreÅ£i Europa cu două viteze, de ce nu e bătălia la noi să intrăm în zona euro ? Pentru că ăsta este criteriul, statele euro ÅŸi non-euro. De ce ne facem că nu ÅŸtim că e în mâna noastră dacă intrăm în nucleul dur, în zona euro, sau rămânem în afară, la periferie. De ce acest criteriu ? Pentru că, spre exemplu, de multe ori, statele euro sunt blocate de poziÅ£ia statelor non-euro, Polonia, România, care au număr mare de voturi, ÅŸi toÅ£i ceilalÅ£i, care vin după noi. Sunt 12 state non-euro, se aÅŸează în spatele Poloniei ÅŸi României ÅŸi blochează evoluÅ£ii. Ori statele euro spun: aveÅ£i obligaÅ£ia în Tratat să intraÅ£i în zona euro. De ce nu cereÅ£i să intraÅ£i, de ce nu îndepliniÅ£i criteriile de la Maastrticht? Uite, România le-ar îndeplini. Cu bugetul de anul acesta ieÅŸim din criterii prin grija domnului Dragnea ÅŸi a domnului Grindeanu. Oare de ce nu ne propunem să ne respectăm termenul stabilit în timpul meu, la 1 ianuarie 2019 să fim în zona euro?”, a declarat Băsescu.

Fii la curent:  Din spatele gratiilor, Vîntu îi dă SFATURI lui Dragnea: 'ÃŽnlocuiÈ›i ȘMENUL cu abordarea cinstită'

Preşedintele PMP a adăugat că nu ştie dacă preşedintele Klaus Iohannis va vrea sau nu să convoace consultări pe tema europeană.

Fii la curent:  Victor Ponta, întrebare de baraj pentru Klaus Iohannis

„Cel mai important lucru este, însă, Guvernul să-i pună la dispoziÅ£ie o poziÅ£ie a României. Eu dacă aÅŸ fi, primul lucru pe care l-aÅŸ face, acum, la Roma, când se va desfăşura summit-ul aniversar de 60 de ani de la începutul Uniunii Europene (aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma – n.r.) (…) eu aÅŸ anunÅ£a că România optează pentru scenariul trei ÅŸi că va intra în zona euro la 1 ianuarie 2019. Deci, a te atârna de naÅ£ionalismul băieÅ£ilor de la ViÅŸegrad este o mare greÅŸeală”, a mai declarat Traian Băsescu.

PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susÅ£inut miercuri un discurs în care a descris cinci opÅ£iuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care merg de la limitarea acestuia la piaÅ£a unică europeană ÅŸi până la opÅ£iunea care ar corespunde unei Europe federaliste, el cerându-le celor 27 de lideri europeni să dea dovadă de „unitate ÅŸi de leadership”, au transmis AFP ÅŸi EFE.

Acorda un vot

Related Posts