Salarii dublate pentru bugetari. Precizările Olguței Vasilescu

Salarii dublate pentru bugetari. Precizările Olguței Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, vine cu prcecizări după controversa iscată de propriile ei declarații de săptămâna trecută, legate de dublarea salariilor mici din sănătate și ordine publică.

„Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația ca s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani.

Nu vom avea situaÅ£ii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la altă. De altfel, observ că rugămintea ca anexă cu salariile din Armată ÅŸi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat ÅŸi a „scăpat” în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021.

Fii la curent:  Liderul ALDE, care i-a jignit pe protestatari, decizie RADICALÄ‚: 'Nu pe ÅŸest, ci pe faţă'

Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aprobă în parlament.

P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Precizările ei vin după ce atât parlamentari din coaliția de guvernare, cât și reprezentanți ai sindicatelor au reacționat la declarațiile făcute de ministru săptămâna trecută.

Olguţa Vasilescu a declarat la un post de televiziune că, de luni, încep discuţiile cu sindicatele din ordinea publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze.

„Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a adăugat ministrul.

Fii la curent:  Ponta face o paralelă între dosarul său ÅŸi denunÅ£ul lui Ghiţă: Domnule Iohannis, dosarul meu e tot din cauza campaniei?

Declarațiile ei nu au rămas fără ecou.

Dublarea salariilor bugetarilor ar putea fi o greşeală de comunicare, a spus preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon.

creşterea va fi de 46% în medie, chestiunea cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil e o greşeală de comunicare. Eu v-am zis ce am citit”, a spus parlamentarul, potrivit Digi24.

Întrebat dacă o astfel de măsură ar fi viabilă, Adrian Solomon a răspuns: „Nu ştiu, depinde, dacă vorbim de cei care au 1.000 de lei net probabil e realist, dar pentru cei care au peste 2.000, 3.000 de lei va fi imposibil să o facem”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, cu privire la anunţul ministrului Muncii, că „bănuieşte” că acestea nu vor fi făcute dintr-o dată, pentru că bugetul nu le-ar putea susţine, însă nu a discutat cu ministrul acest lucru.

Fii la curent:  Procurorul General CONFIRMÄ‚ că există un dosar la DNA pe tema ORDONANÈšELOR

„Bănuiesc că dânsa a discutat cu Ministerul de Finanţe pentru a vedea posibilităţile. Ştiu că, iniţial, când noi am discutat încă din legislatura trecută despre un proiect de lege de salarizare unică, am convenit că acest lucru se va face etapizat, în aşa fel încât evident efortul să poată să fie susţinut de buget”, a adăugat Tăriceanu.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi motivând că, în actuala formă, legea salarizării unitare nu e de natură să desfiinţeze diferenţele salariale foarte mari din sistem.

„Dacă cel cu 4.000 de lei s-ar dubla, în momentul respectiv, cei de deasupra a 4.000 de lei, care sunt 65%, ar avea salariile mai mici decât salariile celor de 4.000 de lei,” spune Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa.

Acorda un vot