Dreptul legitim la autoapărare

Produse de autoaparare

Autoapărarea este dreptul fiecăruia dintre noi, definit prin totalitatea acÈ›iunilor întreprinse în scopul păstrării integrității fizice a propriei persoane, a salvării vieÈ›ii în faÈ›a unei agresiuni evidente. Codul Penal, prin Legea nr 286 din 2009, articolul 19, paragraful (2) defineÈ™te legitima apărare prin săvârÈ™irea unei fapte cu scopul de a înlătura un atac material, direct, imediat È™i injust, care pune în pericol o persoană, drepturile acesteia sau un interes general, dacă apărarea este proporÈ›ională cu gravitatea atacului. ConÈ›inutul paragrafului (3) al aceluiaÈ™i articol detaliază cele specificate la paragraful anterior: Se prezumă a fi în legitimă apărare (…) acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit È›inând de aceasta, fără drept, prin violență, viclenie, efracÈ›ie sau alte asemenea modalități nelegale ori în timpul nopÈ›ii.

În formularea succintă a legii, lucrurile par a fi clare, dar, în multe situații, multe dintre ele mediatizate intens de mass media, ele ajung să fie extrem de discutabile, perspectivele asupra aceluiași incident destul de relative și flexibile, astfel încât au loc răsturnări de 180 de grade între rolurile inițial clare: agresat și agresor. Altfel spus, agresorul ajunge, în mod paradoxal, să se situeze în ipostaza victimei, în contextul în care forța de respingere a atacului escaladează și se soldează cu victime. Atunci se pune problema graniței și a proporționalității dintre apărare și atac, a circumstanțelor în care apărarea se transformă în atac.

Fii la curent:  Cum sa va imbunatatiti incalzirea in locuinta

Magazin produse de autoaparare | oferteshop.ro

Discuția este una mult prea complexă, de multiple nuanțe atât juridice, cât și psihologice, încât să o putem desfășura, sub toate aspectele ei,  în rândurile de față. Ne vom referi, în cele ce urmează, la un aspect particular al acestei teme, și anume la categoria și statutul legal al acelor produse de autoaparare, arme neletale scurte, confecționate astfel încât, prin folosirea lor, să determine rănirea dar nu moartea persoanelor- agresor. Din această categorie fac parte dispozitive de împrăștiere a gazelor nocive, iritante, de neutralizare, proiectilele de cauciuc, dispozitive cu electroșocuri (cum ar fi lanterne cu electrosocuri) etc. Dacă aceste produse sunt destul de facil de procurat, existând numeroase magazine unde oferta este variată, cum este și magazinul accesibil la adresa http://oferteshop.ro/, persoanele fizice își pot exercita dreptul de a achiziționa aceste produse doar odată cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiții, dintre care amintim: vârsta de 18 ani împlinită, inexistența unei condamnări anterioare, nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale, demonstrează că sunt apte din punct de vedere psihologic și medical.

Fii la curent:  Chirurgie estetica moderna la Clinica Dr.Eugen Turcu din Bucuresti
Acorda un vot

Related Posts