Halatele albe schimbă istoria medicinii

Halate Medicale

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, medicina occidentală suferea o problemă de imagine. Erau vremurile când ideile lui Joseph Lister despre infecțiile microbiene și antiseptice făceau furori, iar John Snow făcea descoperiri importante în privința răspândirii holerei. Pentru publicul larg, însă, medicina nu era prea departe de vrăji și misticism, iar apariția unui medic nu prevestea decât o inevitabilă și dureroasă moarte.

În scurt timp însă, prestigiul științei cunoștea o ascensiune rapidă în Europa și America, odată cu accelerarea Revoluției Industriale, noutățile medicale fiind popularizate rapid, la nivel mondial, prin intermediul miilor de reviste cu profil științific. Acesta este și contextul în care instituția medicală a făcut o  schimbare de costum. Medicii au început să renunțe la hainele lor tradiționale, negre, simbol al distincției profesionale, dar și semn al solemnității și seriozității pe care le impuneau în interacțiunea cu pacienții și au ales, în schimb, hainele albe, ținută specifică oamenilor de știință din laboratoare. Dacă, inițial, halatele albe perpetuau, și în zona medicinii practice, ideea rigorii științifice, susținute de cercetarea de laborator, treptat, acestea au început să se asocieze și cu simbolurile impecabilului, purității, curățeniei – o nouă perspectivă asupra profesiei și practicii medicale. Pentru prima dată, medicii au dobândit o autoritate științifică reală.

Fii la curent:  EcoMedical va ofera cele mai performante ecografe de pe piata de specialitate

Uniforme si halate medicale online | DoctorIQ.ro

În zilele noastre, gloria halatelor albe începe să se estompeze din nou. Chirurgii preferă uniforme medicale verzi sau albastre, deoarece, sub lumina puternică din sala de operație excesul de alb devine deranjant pentru ochi și conduce la dureri de cap. Pediatrii, în schimb, optează adesea pentru un halat medical colorat, din dorința de a se apropia mai mult de copii și de a le risipi temerile legate de vizita la doctor. În plus, studiile au evidențiat apariția unui fenomen recurent în rândul pacienților, cunoscut sub numele de hipertensiunea dată de halatele albe, care denotă o instalare a unei forme de anxietate și neliniște a oamenilor ajunși  într-un mediu spitalicesc.

Fii la curent:  Beneficii ale aparatelor dentare pentru copii

Haina albă este însă departe de a ieși de pe scena științei aplicate a medicinii. Ea continuă să rămână un simbol al unei profesii de încredere, de care depinde sănătatea și viața noastră, a tuturor. Pentru o gamă largă de elemente de vestimentație din zona medicală, puteți vizita site-ul https://doctoriq.ro.

Fii la curent:  Uniformele medicale colorate la moda
Acorda un vot

Related Posts