Un aspect al stomatologiei pediatrice: aparatul dentar

Aparat dentar metalic

În contextul creat, pe de o parte, de evoluția tehnologiei dentare, în pas cu progresul tuturor ramurilor din spectrul medicinei și, pe de altă parte, de afecțiunile tot mai îngrijorător răspândite în ultimele decenii în cadrul populației tinere și foarte tinere, a devenit extrem de solicitat segmentul de stomatologie copii, căruia i se adresează, printre altele, și Clinica Stomatologică VelvetDental (despre care se pot afla mai multe informații accesând http://velvetdental.ro/).

O terapie ortodontică este cu atât mai eficientă, cu cât este inițiată la o vârstă fragedă

Una dintre cele mai frecvente terapii din sfera stomatologică aplicate în rândul copiilor o reprezintă tratamentul ortodontic cu aparat dentar.  O terapie ortodontică este cu atât mai eficientă, cu cât este inițiată la o vârstă cât mai fragedă, iar pentru aplicarea aparatului dentar se indică drept optimă vârsta de 7-8 ani. Fie că are drept cauză alimentația viciată, rutina unor gesturi greșite (precum suptul degetului, roaderea unghiilor) sau pur și simplu moștenirea genetică a unor defecte de proporționalitate (dinți prea mari sau prea mici raportați la dimensiunea maxilarului, dinți supranumerari etc.), poziția defectuoasă a dinților, implicit corectarea alinierii maxilo-faciale și îmbunătățirea funcției masticatorii, pot fi corectate cu succes în cazul copiilor prin aplicarea aparatului dentar mobil sau a aparatului dentar fix, special conceput pentru copii. Aparatul dentar fix este format din brackeți ( metalici sau ceramici, plasați fie pe exteriorul, fie pe interiorul danturii), precum și din arcurile ce unesc brackeții între ei.

Fii la curent:  Schimbarea dintilor

Rutina purtării unui aparat dentar poate fi inoculată copiilor destul de simplu, ea implicând totuși câteva reguli stricte de conduită. Eficiența terapiei ortodontice este condiționată de purtarea aparatului minim 16 ore pe zi. Pentru monitorizarea tratamentului și ajustarea elementelor aparatului este necesară o vizită regulată la dentist (odată la 4, 6 săptămâni), ocazie cu care trebuie semnalată orice posibilă malfuncționare survenită pe parcurs (generată fie de un defect apărut la aparat, fie de lipsa purtării continue, fapt ce va conduce, în timp, la incompatibilizarea lui cu purtătorul). Tot stomatologul vă va indica, acolo unde este cazul, intervalul la care trebuie activat aparatul de către părinți, astfel încât arcadele dentare să fie stimulate constant să crească. Igienizarea aparatului dentar este, de asemenea, importantă. Deoarece pasta de dinți are o textură mult prea abrazivă, se recomandă spălarea acestuia cu săpun lichid, cu ajutorul unei periuțe de dinți destinate exclusiv acestei utilizări. De asemenea, este contraindicată imersarea aparatului în alcool (medicinal sau apă de gură), deoarece acrilatul riscă să devină mat, pierzându-și strălucirea.

Fii la curent:  Tratament ortodontic la orice varsta

Mai multe informații legate de acest subiect, costurile, avantajele și dezavantajele aparatului dentar, precum și consilieră profesionistă, de specialitate, puteți afla accesând site-ul Clinicii Stomatologice VelvetDental.

Untitled


Related Posts