Urgențele medicale la copii: când chemăm ambulanța?

ambulanta privata pentru urgente

O suferință sau o boală a copilului reprezintă cel mai mare coșmar al oricărui părinte. Și totuși, copilăria este presărată cu tot tipul de accidente de sănătate, unele mai grave, altele mai puțin grave. Deși experiența acumulată pe parcurs îi va fi cel mai bun pedagog, un părinte trebuie totuși să fie bine informat în prealabil, pentru a-și putea exercita discernământul în decizia dacă o afecțiune solicită prezentarea la urgențe sau chemarea unei ambulanțe. Iată, în cele ce urmează, principalele afecțiuni pediatrice și ce ar trebui să facă părintele în funcție de gravitatea lor.

Probleme de respirație sau insuficiență respiratorie, manifestate prin dificultatea de a inspira sau expira, tusea, șuieratul sau alte zgomote, chiar învinețirea feței, pot fi un semnal că plămânii nu primesc suficient oxigen. Cauzele pot fi diverse, de la înecarea cu un obiect, la afecțiuni virale. Dacă observați că situația persistă în gravitate, ba chiar se accentuează (frecvență respiratorie mai crescută de 50 de respirații pe minut, învinețirea buzelor etc.), chemați de urgență ambulanța.

Entorsele, fisurile și fracturile osoase sunt destul de frecvente la copii. Dacă fractura este deschisă, cu expunerea osului, în cazul în care copilul s-a lovit la cap și în zona gâtului, puncte extrem de vulnerabile, atunci se impune un consult de urgență, pentru a evalua gravitatea situației și a întreprinde măsurile necesare.

Afecțiunile digestive acute, convulsive, cu vomă și diaree persistente, asociate cu instalarea stării de letargie, refuzul alimentației și mai ales al deshidratării, cu tegumente uscate, ochi înfundați în orbite, dureri abdominale insuportabile, reprezintă, de asemenea, o situație de urgență medicală.

Convulsiile febrile sunt foarte periculoase dacă nu se intervine prompt pentru scăderea temperaturii, mai ales în situația în care criza convulsivă depășește 3-4 minute, respirația devine vizibil îngreunată și copilul se învinețește la față.

Ingerarea de substanțe chimice poate constitui, de asemenea unul dintre cazurile în care trebuie apelat serviciul de urgențe, mai ales dacă se observă instalarea amețelii, a confuziei, dacă prezintă dificultăți de respirație, o stare de agitație accentuată, chiar convulsii.

Ambulanta privata pentru urgente – Ambuserv.ro

În toate situațiile prezentate mai sus chemarea unei ambulanțe se impune ca imperativ necesară, fie că apelați la 112, fie la o ambulanta privata pentru urgente. Despre un astfel de serviciu de gestionare a urgențelor medicale, incluzând și transport pacienti cu ambulanta privata, mai multe informații se pot afla accesând https://www.ambuserv.ro/.