Când inima vorbește… cu ritm și rimă

aparatura medicala

Inima, această fascinantă și neobosită parte a ființei noastre care ne ritmează, cu precizia unui ceasornicar, existența și de care atât cardiologii, cât și teologii vorbesc cu respect și admirație, sediu al trăirilor noastre celor mai profunde, are un limbaj al ei, aproape poetic, am zice, ce poate fi descifrat și vizualizat chiar cu ajutorul (deși poate părea prozaic) electrocardiogramei.

Aceasta este o metodă non-invazivă de imagistică, ce transpune și interpretează grafic fenomenele bioelectrice produse de inimă în cursul activității sale. Cu fiecare bătaie a inimii o undă de electricitate traversează inima, ceea ce o face să pompeze sânge.

Prin măsurarea intervalelor dintre impulsurile electrice ale inimii, doctorul poate stabili dacă inima noastră bate regulat sau neregulat, iar prin măsurarea forței fiecărui impuls electric, dacă inima este supusă unui efort în activitatea sa sau nu lucrează suficient de puternic. Aceste două tipuri de măsurători pot duce la diagnosticarea mai multor disfuncții cardiace, cum ar fi: tulburările de conducere, blocajele, tulburările de ritm (aritmia, defecte congenitale cardiace, extrasistolele, fibrilația atrială etc.).

Cu ajutorul acestor electrocardiografe se pot salva vieți.

Făcut chiar în momentul când pacientul acuză o durere toracică, EKG-ul poate diagnostica fie existența unui infarct miocardic, îl poate localiza cu precizie și indica stadiul în care se află, fie poate confirma sau exclude prezența unei angine toracice.

Atunci când este necesară o evaluare de mai lungă durată (în medie 24 de ore) a activității inimii, doctorul va recomanda instalarea unui holter EKG, un mic dispozitiv (de obicei constă într-o centură montată în jurul taliei, prevăzută cu un dispozitiv mic, silențios, de la care pornesc și se fixează pe corp câțiva electrozi ce au rolul de a monitoriza toate schimbările în activitatea inimii pentru intervalul stabilit). Medicul poate recomanda utilizarea acestor holtere EKG pentru a evalua bătăile neregulate ale inimii, durerea toracică apărută incidental, pentru a diagnostica ischemia silențioasă (ischemie care produce modificări electrocardiografice, fără a fi însă însoțită de durere), situația cordului după ce a suferit un infarct sau după instalarea unui peacemaker, sau pur și simplu pentru a verifica eficiența și efectele medicamentelor aritmice indicate.

Pentru mai multe detalii și informații legate de cea mai performantă aparatură medicală din domeniul imagisticii cardiace (holtere EKG de vânzare și nu numai) puteți vizita pagina http://www.ecomedical.ro.


Related Posts