Sporturile de iarnă și riscurile lor

Cadru de mers

A te bucura de iarnă, cu tot ce înseamnă feeric, zăpadă, imaculat, sărbătoare, rezervă, ca mai toate fericirile ce ne sunt date pe parcursul scurtei noastre existente, și un revers al medaliei: disconfort termic, răceli, accidente neplăcute, unele chiar deosebit de grave. Tocmai acest revers al medaliei, pe care dorim să îl prezentăm în scop de atenționare profilactică, va face subiectul rândurilor ce urmează. Mai exact, vom trece în revistă pericolele pe care le poate ascunde entuziasmul și exaltarea practicării imprudente a sporturilor de iarnă, și care te pot pune, într-o clipită, în ipostaza nefericită de a te deplasa într-un carucior rulant sau de a te folosi de un cadru ortopedic (dispozitive pe care le poți vizualiza, în scop de memento și atenționare prealabilă, pe https://www.magazinulortopedic.ro/).

Fii la curent:  Mobilitatea redusa si mijloacele de transport

Toate sporturile conțin un potențial risc, dar cele practicate iarna pot degenera în traumatisme brutale asupra corpului, deoarece contextul dat de gheață, viteză de alunecare și imprevizibil împing cele mai multe sporturi în zona incontrolabilului cu potențial fatal.

Puțini părinți bănuiesc că banalul săniuș, marcă a copilăriei fericite și lipsite de griji, ce animă chipurile tuturor copiilor, este unul dintre sporturile, pe cât de antrenante, pe atât de riscante. Practicat de cele mai multe ori pe pârtii improvizate, pe costișa unui deal, pe străzi în pantă din interiorul orașelor, în pădure sau în alte spații neamenajate special, săniușul poate eșua în răsturnări din cauza obstacolelor de pe traseu sau a pierderii controlului asupra saniei, în ciocniri violente cu mașini, copaci, alte sănii, cu consecințe deosebit de grave asupra integrității corpului uman.

Fii la curent:  Trei remedii naturale pentru durerile de dinti

Schiatul și practicarea snowboardului implică creșterea nivelului de dificultate în practicarea sporturilor de iarnă, dar și de risc. Dacă cele mai mici riscuri ar fi traumatisme relativ minore, recuperabile, la nivelul articulațiilor mâinii, coatelor, genunchiului sau gleznei, există cazuri de notorietate în ceea ce privește accidentele extrem de grave, unele fatale sau soldate cu imobilizare și incapacitare pe viață, din această nișă sportivă.

Fii la curent:  NU ignora cancerul de san! - Neuromed Timisoara

Hocheiul este printre cele mai violente și periculoase sporturi

Din segmentul sporturilor de iarnă de echipă, hocheiul este printre cele mai violente și periculoase, deoarece este un sport dur, de contact, ce implică riscuri de accidentare grave precum: traumatisme craniene, tăieturi adânci, provocate de contactul cu pucul, fracturi la nivelul membrelor și ale coloanei și multe altele.

Toate cele enumerate mai sus ar putea fi evitate cu un minimum de precauție care nu ar știrbi, de altfel, cu nimic farmecul practicării unui sport de iarnă.

Acorda un vot

Related Posts