Administrația Trump e pe cale să dea o LOVITURĂ decisivă ONU

trump

Naţiunile Unite sunt dornice să înceapă discuţiile cu noua administraţie americană după o serie de informaţii potrivit cărora noul preşedinte, Donald Trump, încearcă să reducă drastic finanţările alocate ONU de Washington, scrie AFP.

Noua ambasadoare americană Nikki Haley urmează să aibă vineri o întrevedere cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru o primă întâlnire, la sediul ONU din New York.

Ambasadoarea în vârstă de 45 de ani ajunge la post în timp ce un decret prezidenţial pregătit de Casa Albă ar priva ONU de miliarde de dolari finanţări americane, potrivit presei din Statale Unite.

Fii la curent:  ALEGERI SUA: Donald Trump susÅ£ine că s-a folosit într-un mod genial de legislaÅ£ia fiscală americană

SUA sunt de departe cel mai mare contribuabil la bugetul Naţiunilor Unite: ele plătesc 22% din bugetul de funcţionare şi 28% din bugetul misiunilor de menţinere a păcii, în total 7,8 miliarde de dolari anual.

ÃŽntrebat despre aceste zvonuri, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a subliniat că nu a fost luată nicio decizie fermă. „Suntem dornici să începem discuÅ£iile cu noua administraÅ£ie” a preÅŸedintelui Donald Trump, a spus el.

Stephane Dujarric a mai atras atenţia că o reducere a contribuţiilor americane ar obliga la lansarea unui proces complex implicând cele 193 de ţări membre care îşi împart costurile programelor şi activităţilor ONU.

Fii la curent:  Francois Hollande devoalează 'datoria sa ultimă' în calitate de preÈ™edinte

Potrivit Washington Post şi New York Times, proiectul de decret american ar propune o reducere cu 40% a unora dintre finanţările SUA, afectând în special Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) şi contribuţii umanitare.

Decretul ar suprima orice finanţare pentru agenţiile ONU şi alte organizaţii internaţionale care au recunoscut statul palestinian, o măsură deja aplicată de Statele Unite, mare aliat al Israelului, faţă de UNESCO când agenţia culturală a recunoscut Palestina ca stat cu drepturi depline.

Fii la curent:  Ultima NEBUNIE a lui Donald Trump Vrea 12 din cele mai puternice arme mondiale

Joi, la Philadelphia (Statele Unite), într-un discurs în faţa congresmenilor republicani, premierul britanic, Theresa May, a apărat rolul ONU.

„NaÅ£iunile Unite au nevoie să fie reformate, dar rămân vitale”, a declarat ea.

Ambasadorul francez la ONU, François Delattre, a considerat prematur să comenteze această afacere, dar a adăugat în mesajul său general adresat noii administraÅ£ii de la Washington: „Vă rugăm, rămâneÅ£i implicaÅ£i în afacerile lumii, pentru că avem nevoie de America”.

Acorda un vot

Related Posts