Situație ÎNCORDATĂ în Orient: O nouă rachetă a fost testată în plină tensiune cu Statele Unite

Situație ÎNCORDATĂ în Orient O nouă rachetă a fost testată în plină tensiune cu Statele Unite

Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic, au testat „cu succes” o rachetă care a atins o ţintă la 250 de kilometri în Golful Oman, a afirmat un responsabil militar iranian cu rang înalt, citat de agenţiile Fars şi Tasnim, scrie AFP.

„Am testat în această săptămână racheta Hormuz-2. Această rachetă a reuşit să îşi distrugă ţinta situată la 250 de kilometri” în Golful Oman, a declarat generalul Amir-Ali Hadjizadeh, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, citat de Tasnim.

Potrivit Fars şi Tasnim, noua rachetă iraniană are o rază maximă de acţiune de 300 de kilometri.

Lansarea acestei rachete în regiunea Golfului Oman a avut loc în plină tensiune între Iran şi Statele Unite.

Fii la curent:  Sorin Grindeanu spune că Bruxellesul a stabilit 'un calendar foarte clar' cu ce are România de făcut

Miercuri, un alt responsabil al Marinei Gardienilor Revoluţiei a acuzat Statele Unite că încearcă să provoace „tensiuni” în Golful Persic după o serie de incidente săptămâna trecută.

„O navă a Marinei militare americane care traversa Strâmtoarea Ormuz şi-a modificat cursul pentru a se apropia la 550 de metri de vase ale Gardienilor Revoluţiei într-o acţiune neprofesionistă”, a declarat acest comandant naval, Mehdi Hashemi, citat de site-ul Gardiens Sepahnews.

„Acţiunile din ultimele zile ale Statelor Unite şi Marii Britanii arată că au obiective nefaste, ilegitime şi provocatoare (…) Nu doar că nu doresc stabilitatea şi securitatea în Golful Persic şi Strâmtoarea Ormuz, dar caută şi creeze tensiuni şi o criză”, a adăugat el.

Fii la curent:  Vladimir Putin cere NOI ARME cu ULTIMĂ TEHNOLOGIE: Cu ce se vor dota rușii

Pentagonul a criticat, marţi, comportamentul „neprofesionist” al unor nave iraniene după incidentele de săptămâna trecută în regiunea Strâmtorii Ormuz.

Potrivit Pentagonului, o fregată iraniană s-a apropiat joia trecută „la mai puţin de 150 de metri” de o navă de război a Marinei americane, USNS Invincible.

Iar după două zile, sâmbătă, câteva mici vedete de atac iraniene s-au apropiat „la circa 300 de metri” de USNS Invincible, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis. În ambele cazuri, nava americană şi vasele care o însoţeau au fost nevoite să facă manevre pentru a evita orice incident, şi-a exprimat regretul Davis.

Fii la curent:  Decizie CAPITALĂ luată de Hillary Clinton: Ce a anunțat fosta candidată la șefia SUA

Astfel de evenimente pot „cauza neînţelegeri şi provocări accidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt, conform Agerpres.

Sosirea la putere a lui Donald Trump a fost urmată de o creştere a tensiunii între Washington şi Teheran.

Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Iranului după un test balistic efectuat de Republica Islamică la sfârşitul lunii ianuarie.

Acorda un vot