SUA anunţă introducerea unei specii de albine pe lista vieţuitoarelor în pericol de dispariţie

Comisia_Europeana

Statele Unite au anunţat includerea pe lista vieţuitoarelor aflate în pericol de dispariţie a unei specii de albine endemice continentului nord-american, informează Reuters. Albina bondar Bombus affinis, un polenizator apreciat, odinioară o prezenţă familiară însă din ce în ce mai rar văzută astăzi, a fost inclusă marţi pe lista speciilor aflate în pericol de dispariţie. Aceasta devine astfel prima albină sălbatică din zona statelor continentale ale SUA care beneficiază de protecţie federală.

Una dintre numeroasele specii care înregistrează un declin abrupt, albina Bombus affinis se confruntă cu o scădere de aproape 90% a populaÅ£iei începând din 1990, potrivit U.S. Fish and Wildlife Service. AgenÅ£ia a inclus această insectă pe lista „roÅŸie” ÅŸi a pus acest declin pe seama unei combinaÅ£ii de factori, inclusiv bolile, pesticidele, schimbările climaterice ÅŸi pierderea habitatului natural. ÃŽn septembrie 2016, agenÅ£ia a inclus pe lista cu specii ameninÅ£ate cu dispariÅ£ia ÅŸapte varietăţi de albine din Hawaii care nu face parte dintre cele 48 de state continentale ale SUA, menÅ£ionează sursa citată.

Fii la curent:  Decizie CAPITALÄ‚ luată de Hillary Clinton: Ce a anunÈ›at fosta candidată la È™efia SUA

Albinele sălbatice sunt polenizatori esenÅ£iali pentru speciile de plante necultivate ÅŸi îndeplinesc această funcÅ£ie ÅŸi pentru circa o treime dintre culturile din Statele Unite, de la afine la roÅŸii, potrivit Xerces Society for Invertebrate Conservation, organism care a solicitat guvernului protejarea acestor insecte. Oamenii de ÅŸtiinţă dau vina pentru această situaÅ£ie pe un anumit pesticid numit neonicotinoide care reprezintă un pericol pentru albine deoarece este absorbit de întreg sistemul plantelor, apărând inclusiv în nectar ÅŸi polen. O scădere cu 100% a „serviciilor de polenizare” ar putea reduce livrările globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci ÅŸi seminÅ£e cu 22,9%, cu diferenÅ£e între ţări. Aceste schimbări pot creÅŸte numărul deceselor anuale globale din cauza unor boli netransmisibile ÅŸi a celor legate de malnutriÅ£ie cu 1,42 milioane de decese pe an (2,7% din mortalitatea anuală totală), potrivit unui studiu al cercetătorilor americani publicat în revista ‘The Lancet’ în 2015, conform Agerpres.

Fii la curent:  Un alt greu paraseste corabia lui Trump: Directorul Secret Service si-a anuntat DEMISIA

Aproximativ 10% din cele aproape 2.000 de specii de albine sălbatice din Europa sunt ameninţate cu dispariţia, iar încă 5% vor fi în această situaţie în viitorul apropiat dacă nu se iau măsurile adecvate pentru combaterea fenomenului, relevă un raport publicat în luna martie 2015 de Comisia Europeană în urma unui studiu realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Fii la curent:  AdministraÈ›ia Trump e pe cale să dea o LOVITURÄ‚ decisivă ONU
Acorda un vot