Trump, declaraÈ›ii INCREDIBILE despre NATO: ‘Este ÃŽNVECHITÄ‚’

trump

PreÅŸedintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizaÅ£ie „învechită” ÅŸi a reproÅŸat statelor membre că nu-ÅŸi achită contribuÅ£ia la apărarea comună bazându-se pe Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică seara ÅŸi preluat de AFP.

„Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. ÃŽn primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani ÅŸi ani”, a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild ÅŸi cotidianului britanic The Times.

„ÃŽn al doilea rând, ţările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puÅ£ine dintre statele din alianÅ£a atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.

Fii la curent:  ATACURI israeliene lângă Damasc. Explozii puternice în baza forÈ›elor de elită ale armatei siriene

„Noi trebuie să protejăm aceste ţări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul preÅŸedinte american, care a apreciat că „aceasta este foarte nedrept faţă de SUA”.

„Nu există decât cinci ţări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.

PreÅŸedintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită ” pentru că nu s-a ocupat de terorism”.

Fii la curent:  AdministraÈ›ia Trump e pe cale să dea o LOVITURÄ‚ decisivă ONU

Cu toate acestea, „NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuÅŸi Trump, potrivit Bild.

Criticile preşedintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaţilor SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Donald Trump a suscitat nelinişte, în special în rândul ţărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligaţia de solidaritate între ţările NATO în caz de agresiune.

El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o Å£ară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susÅ£inerea acesteia nu erau „rezonabil rambursate”.

Fii la curent:  Ambasada SUA, mesaj CRUCIAL pentru noul Guvern

Secretarul general al NATPO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianÅ£a transatlantică este, în opina sa, mai necesară ca oricând. „Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa ÅŸi Statele Unite”, a spus el.

Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare al NATO, o organizaţie fondată în 1949 pentru a face faţă Uniunii Sovietice şi blocului est-european, potrivit Agerpres.

Organizaţia numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică.

Acorda un vot

Related Posts