Turcia și Grecia, la un pas de RĂZBOI: TENSIUNI în Marea Egee

media-148575592591144400

Nave de război greceşti şi turceşti s-au poziţionat pentru scurt timp duminică faţă în faţă în Marea Egee, în apropierea insuliţelor greceşti pe care Ankara le revendică, ceea ce constituie un nou episod survenit pe fondul tensiunilor crescute între cele două ţări, relatează AFP.

Potrivit Ministerului Apărării grec, o navă lansatoare de rachete a Marinei turce, însoţită de două ambarcaţiuni ale forţelor speciale, au pătruns în apele teritoriale greceşti în apropierea insuliţelor greceşti Imia pe care Turcia le revendică atribuindu-le denumirea Kardak.

Nave ale gărzii de coastă elene, însoÅ£ite de o navă de patrulare a Marinei, „au supravegheat în permanenţă miÅŸcările navelor turceÅŸti’ ÅŸi le-au avertizat de ‘violarea’ apelor teritoriale greceÅŸti pe care au comis-o. Navele turceÅŸti au părăsit zona după ÅŸapte minute, a indicat ministerul.

Fii la curent:  Sorin Grindeanu spune că Bruxellesul a stabilit 'un calendar foarte clar' cu ce are România de făcut

În Turcia, presa a relatat iniţial că navigarea spre insulele Imia a unei nave turceşti care îl avea la bord pe şeful statului major generalul Hulusi Akar fusese blocată de Grecia.

AgenÅ£ia de presă turcă Dogan a semnalat chiar „momente de tensiune” timp de o jumătate de oră înainte ca nava turcească să-ÅŸi modifice cursul spre Bodrum, port situat în sud-vestul Turciei.

Fii la curent:  Război psiholog Iohannis-PSD: Unde se poate ajunge dacă nu cedează nimeni

Dar după puÅ£in timp, forÅ£ele armate turceÅŸti – citate de agenÅ£ia Anadolu – au comunicat că o mică navă a pazei de coastă greceÅŸti a sosit ÅŸi a supravegheat de la distanţă ambarcaÅ£iuni turceÅŸti aflate în zonă.

Ele au indcat că generalul Akar „trecea în revistă ÅŸi inspecta” navele turceÅŸti aflate în Marea Egee.

Acest incident intervine după ce Curtea Supremă a Greciei a refuzat extrădarea în Turcia a opt militari turci acuzaţi de Ankara că ar fi participat la puciul eşuat din 15 iulie, atrăgându-şi dezaprobarea Ankarei care a ameninţat că va anula acordul de reprimire a migranţilor semnat cu Grecia şi Uniunea Europeană, anunță Agerpres.

Fii la curent:  Ultima NEBUNIE a lui Donald Trump Vrea 12 din cele mai puternice arme mondiale

Insulele Imia, situate la doar 7 km de coastele turceşti, au generat în trecut tensiuni puternice între Ankara şi Atena. În 1996, cele două ţări au fost pe punctul de a-şi disputa cu armele proprietatea asupra lor. Ele şi-au trimis forţe navale în zonă, dar apoi s-au dezangajat după o puternică presiune diplomatică exercitată de SUA.

Acorda un vot

Related Posts