WikiLeaks, nou scandal internațional: CIA are spioni în toate partidele din Franța

WikiLeaks, nou scandal internațional: CIA are spioni în toate partidele din Franța

WikiLeaks a publicat trei ordine clasificate de spionaj ale CIA, dezvăluind detalii despre o campanie de șapte luni a agenției înainte de alegerile prezidențiale din Franța din 2012. Documentele arată că toate partidele importante din Franța au fost ținta unor infiltrări din partea spionilor umani („HUMINT”) și electronici (SIGINT) ai CIA.

Din evaluările CIA a reieÈ™it că partidul preÈ™edintelui (Union pour un mouvement populaire – UMP) de la acea dată, Nicholas Sarkozy, nu era sigur de realegerea acestuia. AgenÈ›ia americană a cerut ofiÈ›erilor săi să afle evaluările acestuia despre ceilalÈ›i candidaÈ›i È™i felul în care Sarkozy interacÈ›ionează cu consilierii săi.

Fii la curent:  Presa internaÈ›ională, IMPRESIONATÄ‚ de tricolorul din PiaÈ›a Victoriei: 'Oamenii NU renunță' - FOTO

CIA ar fi cerut spionilor săi să obțină și planurile electorale strategice ale UMP, dar și informații despre opiniile din partid cu privire la strategia de campanie a lui Sarkozy.

Potrivit documentelor publicate de WikiLeaks, justificarea CIA pentru a obține informații detaliate despre funcționarea partidului a fost încercarea de a ajuta analiștii să evalueze și să pregătească factorii-cheie de decizie din SUA pentru impactul peisajului politic post-electoral asupra relațiilor dintre cele două țări.

Un alt document prezentat de WikiLeaks, intitulat „Partidele politice de opoziție și planurile electorale strategice ale candidaților”, solicita informații despre liderii politici în ascensiune. Informațiile vizare se refereau la strategiile de partid, opiniile de SUA și relația cu alte țări, precum Germania, Marea Britanie, Libia, Israel, Palestina, Siria, Coasta de Fildeș.

Fii la curent:  Rachete noi la Marea Neagră. SUA acuză direct

CIA mai căuta informații despre felul în care sunt finanțați candidații, opiniile lor despre economia franceză și despre criza economiei Greciei. Agenția mai era interesată de opinia francezilor despre modelul german de crește economică bazat pe exporturi și de propuneri concrete pentru rezolvarea crizei zonei Euro.

Fii la curent:  Francois Hollande devoalează 'datoria sa ultimă' în calitate de preÈ™edinte

Documentele indică faptul că operațiunea CIA a durat inițial 10 luni, de pe 21 noiembrie 2011 până pe 29 septembrie 2012, și a continuat după alegerile prezidențiale din aprilie-mai 2012, vizând formarea noului guvern.

Acorda un vot