ÃŽncepe marea dezbatere pe GRAÈšIERE

ÃŽncepe marea dezbatere pe GRAÈšIERE

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie, marţi, punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la proiectul de Lege pentru graţierea unor pedepse. Această direcţie a emis un punct de vedere în care apreciază că graţierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani inclusiv este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială.

„Având în vedere că pedeapsa aplicată printr-o hotărâre judecătorească definitivă trebuie să fie executată pentru a-ÅŸi îndeplini funcÅ£iile ÅŸi scopul, apreciem că punerea în libertate a unui număr semnificativ de persoane cu antecedente penale (prin proiect propunându-se graÅ£ierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani) este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială”, se arată în documentul postat pe site-ul CSM vineri, informează Agerpres.

Fii la curent:  TradiÅ£ii de Sfântul Nicolae: Ce se întâmplă dacă ninge azi

Autorii analizei consideră că se impune reanalizarea limitei de pedeapsă, pentru a se evita situaţiile în care, prin punerea în libertate a unor persoane care au săvârşit fapte penale deosebit de grave, se creează pericol pentru ordinea şi siguranţa publică.

„Subliniem ÅŸi faptul că, faţă de limitele speciale de pedeapsă prevăzute de noul Cod penal, pedepsele aplicate în temeiul acestuia pot fi mai mici faţă de cele aplicate în baza Codului penal din 1968 pentru fapte de gravitate similară, iar aplicarea unei pedepse de 5 ani închisoare cu executare pentru un infractor ‘primar’ este consecinÅ£a săvârÅŸirii unei fapte grave”, se mai menÅ£ionează în document.

Fii la curent:  Un mare BRAND ajunge în România: Din ce grup URIAȘ face parte

Referitor la graţierea parţială, specialiştii CSM apreciază că ar trebui să se precizeze cu claritate în textul de lege că se adresează persoanelor cu pedepse de peste 5 ani de închisoare, deoarece pentru cele mai mici s-ar aplica oricum graţierea în întregime.

O altă observaţie se referă la incidenţa măsurii graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat.

„Proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziÅ£ie referitoare la efectele graÅ£ierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiÅ£ionat sau sub supraveghere. Or, în temeiul Codului penal anterior, graÅ£ierea producea efecte ÅŸi cu privire la pedeapsa a cărei executare era suspendată condiÅ£ionat. (…) Lipsa oricărei dispoziÅ£ii în cuprinsul actului normativ privind incidenÅ£a graÅ£ierii asupra pedepselor a căror executare a fost suspendată condiÅ£ionat sau sub supraveghere este de natură să genereze situaÅ£ii profund discriminatorii, soluÅ£ia adoptată cu privire la aceste categorii de pedepse fiind diferită în funcÅ£ie de temeiul aplicării lor (vechiul sau noul Cod penal), deÅŸi nu există o justificare obiectivă rezonabilă pentru o asemenea măsură”, se mai arată în punctul de vedere.

Fii la curent:  PercheziÅ£ii în judeÅ£ul ArgeÅŸ la 45 de persoane suspectate că ar fi obÅ£inut trei milioane de euro din proxenetism

Se propune ÅŸi schimbarea titlului proiectului de act normativ din „Lege pentru graÅ£ierea unor pedepse” în „Lege pentru graÅ£ierea unor pedepse ÅŸi măsuri educative privative de libertate”, în condiÅ£iile în care se propune nu doar graÅ£ierea unor pedepse, ci ÅŸi înlăturarea unei alte sancÅ£iuni de drept penal, ÅŸi anume măsurile educative privative de libertate cu o durată de maxim 5 ani.

Acorda un vot